Γαβριήλ Σακελλαρίδης: 10 ΜΠΟΡΩ+ 10 ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να κάνω στην Αθήνα

Και άλλα 10 ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ!

Γαβρηίλ Σακελλαρίδης. 34 ετών οικονομολόγος. Μας συστήθηκε για πρώτη φορά φέτος λέγοντάς μας Μπορώ να γίνω Δήμαρχος Αθηναίων. Αν τα καταφέρει θα είναι ο πιο νέος σε ηλικία Δήμαρχος της πρωτεύουσας. Με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια. “Ταιριάξαμε γιατί και εκείνος όπως και εγώ είναι κοινωνικός και ευχάριστος, έχει αναφέρει σε συνέντευξή του”. Επιμελής φοιτητής, το πτυχίο του το πήρε στα 4 χρόνια και του αρέσει να το τονίζει! Το μεταπτυχιακό του το έκανε στην Αμερική. Τα σαββατοκύριακα δούλευε ως σερβοτίρος σε γάμους και δεξιώσεις για να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών νέων και όχι μόνο Αθηναίων. Θα είναι το ίδιο εργατικός στην Αθήνα αν εκλεγεί; Θα γράφει το πτυχίο του ως Δήμαρχος “Άριστα” μετά την τετραετία. Το ζήτημα στην επικοινωνία μας ήταν να μάθουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει για την Αθήνα. 

Συνέντευξη Γιώργος Κολέτσος. 

 

“10 πράγματα που Μπορώ να κάνω για την Αθήνα”:

Μπορούμε:

1) Να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης. Ο Δήμος οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν. Για όσους δεν έχουν στέγη, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσους απειλούνται με κατάσχεση στο σπίτι τους, ή δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

2) Να κάνουμε την Αθήνα πόλη πρότυπο οργάνωσης απέναντι στην κρίση. Ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τα μικρά καταστήματα και τις επιχειρήσεις στην πόλη, να παράσχει υποστήριξη σε συνεργατικά εγχειρήματα, καινοτόμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα.

3) Να κάνουμε την Αθήνα πόλη του πολιτισμού, της μόρφωσης και της δημιουργίας. Η Αθήνα μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις. Η πολιτιστική δημιουργία μπορεί να ξαναζωντανέψει τις γειτονιές και το κέντρο της πόλης.

4) Να κάνουμε την Αθήνα πόλη φιλική και βιώσιμη για όλους. Μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, να αποδώσουμε τους δημόσιους χώρους στους πολίτες, να βοηθήσουμε το ποδήλατο, τους πεζούς, και κυρίως τους ανθρώπους με αναπηρία.

5) Να κάνουμε την Αθήνα πόλη της συμμετοχής και της δημοκρατίας. Να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στον σχεδιασμό και την λήψη των αποφάσεων, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες.

6) Να επιβάλλουμε κανόνες απόλυτης διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας στον Δήμο. Να συμβάλλουμε ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

7) Να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες, ώστε ο Δήμος να γίνει λειτουργικότερος, αποτελεσματικότερος και παραγωγικότερος, ειδικά στην σχέση του με τους πολίτες.

8) Να δώσουμε ταυτότητα και κύρος στον Δήμο. Οι κάτοικοι σήμερα θυμούνται ότι υπάρχει Δήμος μόνο όταν δεν μαζεύονται τα σκουπίδια και κάθε δημοτικές εκλογές . Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να είναι παρών με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε πολύ περισσότερα πράγματα.

9) Nα κάνουμε την Αθήνα τόπο προσέλκυσης επισκεπτών. ¨Όχι μόνο για το ιστορικό κέντρο αλλά για ολόκληρη την πόλη και για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Με εκδηλώσεις και φεστιβάλ, αναπλάσεις και εξωραϊσμό, αναβάθμιση των υπηρεσιών, ώστε η πόλη να είναι απολύτως φιλική για τους επισκέπτες.

10) Να αντισταθούμε σε εκβιασμούς και να συγκρουστούμε με συμφέροντα. Η Αυτοδιοίκηση έχει εμπλακεί πολλά χρόνια τώρα σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπου άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν: η κεντρική εξουσία και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό τελειώνει.

 

“10 πράγματα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε για την Αθήνα”

1) Να υποσχεθούμε πράγματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες και την δικαιοδοσία του Δήμου.

2) Να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στις επικοινωνιακές ανάγκες μιας σύντομης τηλεοπτικής προεκλογικής περιόδου.

3) Να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε ελπίζοντας ότι όλο και κάποιον θα εξαπατήσουμε.

4) Να εκχωρήσουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων εν λευκώ σε ιδιωτικούς φορείς.

5)Να υλοποιούμε κάθε επιχειρηματικό αίτημα που καταστρέφει την Πόλη.

6) Να προσανατολίσουμε όλους τους πόρους του Δήμου σε έργα βιτρίνας, αδιαφορώντας για τις υποβαθμισμένες γειτονιές.

7) Να κάνουμε αλληλεγγύη μόνο με χορηγούς, χωρίς παρέμβαση και αποφασιστική δραστηριοποίηση του Δήμου.

8) Να μην πάρουμε θέση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

9) Να μην πάρουμε θέση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που τσακίζει την εμπορική κίνηση και τα καταστήματα στις γειτονιές.

10) Να υιοθετήσουμε την λογική «ο Δήμος κοιτάει τη δουλειά του και δεν παρεμβαίνει σε πολιτικά θέματα, ακόμα και όταν αφορούν την πόλη και τους ανθρώπους της».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s