Ονειροκρίτης β

 ΙΟΥΛΊΟΥ 7, 2012


(συνέχεια από Ονειροκρίτης)

Ναι, ο ονειροκρίτης είναι…Θυμάσαι; Για πες.Τι είδες στα όνειρά σου;

Ξεπρόβαλλε το κεφάλι σιγά σιγά κάτω από το βρεγμένο μαξιλάρι. Το βλέμμα του σα να ταν αγριεμένο τώρα. Είδα στον ύπνο μου…παιδιά να παίζουν. Σε μια μικρή αυλή κάποιου χωριού που δεν αναγνωρίζα και όμως είμαι σίγουρος πως έχω βρεθεί εκεί…Θυμάμαι:

”Κάποτε κοιμόσουν ήσυχος… Ναι ήσυχος και έβλεπα όμορφα όνειρα. Καμιά φορά, ακόμα βλέπω…” Ο κάθε ενήλικας φαίνεται πως έχει ανάγκη περίπου επτά ώρες ύπνου. Όσο μεγαλώνει κανείς, ο χρόνος του ύπνου μειώνεται σταδιακά. Έτσι, όταν ήμασταν παιδιά είχαμε ανάγκη από δέκα ώρες ύπνου, στα τέσσερα δώδεκα ώρες ύπνου, τα βρέφη έχουν ανάγκη από είκοσι ώρες ύπνου. Γυρνώντας προς τα πίσω θυμάται όλο και πιο πολλά όνειρα, μεγαλώνοντας όμως μετρά όλο και περισσότερες ώρες ζωής”. Δεν ξέρει τι προτιμά το όνειρο ή τη ζωή; Πάντως αρχίζει και νυστάζει.Τι ώρα είναι; Η γυναίκα που του χάιδευε το κεφάλι συνεχίζει…

“Σαν δεις στον ύπνο σου παιδιά και είναι όμορφα σημαίνει καλά ευχάριστα νέα. Αν είναι άσχημα όμως, θα έχεις πίκρες πολλές υποχρεώσεις και φροντίδες… Αν δεις παιδί και το φιλάς και το χαιδεύεις θα περάσεις βάσανα που τα προκλάσες εσύ… Αν δεις πως είσαι παιδί…”
-Δεν είμαι παιδί.
-Αλλά φοβάσαι και δε με ξεγελάς, γι αυτό δε θες να κλείσεις τα βλέφαρά σου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν διάφορα παράξενα πράγματα, έτσι είχε διαβάσει. Η καρδιά επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς, μια τέτοια επιβράδυνση θα του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη αυτό το βράδυ. Ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται περίεργα, τα εγκεφαλικά κύματα ασθενούν, ο άνθρωπος κοιμάται βαθιά, βυθίζεται στα λεγόμενα κύματα Δ και μετά είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσει. Όχι, δε θα παρασυρθεί. Η διαφορά ενός ατόμου που πέφτει σε κώμα με έναν άνθρωπο που έχει λιποθυμήσει είναι πως το άτομο που κοιμάται μπορεί να ξυπνήσει εάν το ερέθισμα είναι αρκετά δυνατό.

-Τι σου συμβαίνει βλέπεις εφιάλτες;
-Βλέπω χαρές στον ύπνο μου, μετά όμως, ξυπνώ.
-Για πες, τι είδες…
-Είδα στον ύπνο μου γιορτή…
-Σαν δεις στον ύπνο σου ότι γιορτάζεις, θα μάθεις άσχημα νέα. Αν γιορτάζουν και γελούν άλλοι εσύ θα πληγωθείς, αν γλεντάτε μαζί αγκαλιασμένοι θα κλάψουν τα άτομα που αγαπάς…
-Είδα στον ύπνο μου αγκαλιά…
-Σαν δεις στον ύπνο σου ότι αγκαλιάζεις άτομο γνωστό και αγαπητό κάποιος θα σε προδώσει. Αν σε αγκαλιάζει νεκρός δυσάρεστη είδηση θα πάρεις. Αν αγκαλιάζεις παντρεμένη γυναίκα περίμενε κάτι δυσάρεστο, αν είναι ανύπαντρη σου ετοιμάζουν γάμο χωρίς να το ξέρεις. Αγκάλιασμα από γυναίκα που αγαπάς σημαίνει…
-Είδα στον ύπνο μου αγάπη…είπε και η γυναίκα του χάιδεψε το κεφάλι..

Δεν κοιμούνται όλα τα όντα με τον ίδιο τρόπο, έλεγε το βιβλίο. Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να κοιμούνται συνεχόμενες ώρες, ενώ τα ζώα, όπως για παράδειγμα οι σκύλοι, κοιμούνται πολλές φορές από λίγο.Κάποια ζώα κοιμούνται το βράδυ, κάποια άλλα την ημέρα.. Οι φάλαινες και τα δελφίνια αναπνέουν συνειδητά και αυτό πρέπει να το κάνουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Οι φάλαινες και τα δελφίνια πρέπει να είναι χαρούμενα , ευτυχισμένα. Ποιος άλλος μπερδεύει την πραγματικότητα με τα όνειρά του; “Είδα στον ύπνο μου αγάπη! Επέμεινε αλλά δεν πήρε απάντηση από τη γυναίκα.

Ούτε οι άνθρωποι κοιμούνται με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι παραμιλούν στον ύπνο τους , λέν λόγια ακαταλαβίστικα, τρομάζεις σαν τους έχεις δίπλα σου, δεν καταλαβαίνεις. Κάποιοι σηκώνονται και περπατούν, υπνοβασία, λέγεται άραγε ξέρουν που πηγαίνουν; Άλλοι κάνουν βίαιες κινήσεις χτυπούν τον τοίχο, σκίζουν τα μαξιλάρια τους και αυτοτραυματίζονται μέσα στα όνειρά τους. Όχι, μην ονομάζεις εφιάλτες τα όνειρα που σε παιδεύουν, όνειρα να τα λες. Όντως είναι καλύτερα να μην κοιμάσαι. Αγρυπνία…

-Σαν δεις στον ύπνο σου πως είσαι άγρυπνος θα σου συμβεί κάτι δυσάρεστο, συνέχισε εκείνη. Αν είσαι άγρυπνος και ξαπλωμένος, να περιμένεις αρρώστια ή μια μεγάλη αποτυχία. Αν είσαι άγρυπνος και περπατάς, ο δρόμος σου θα ναι μοναχικός κανείς δε θα σε καταλάβει.

-”Ε τότε, ίσως να ναι καλύτερα να μην κοιμηθώ. Το αποφάσισα θα μείνω ξάγρυπνος ως την Παρασκευή. Ως την Παρασκευή, θα σταματήσω να ονειρεύομαι”. Προσπάθησε να τεντώσει τα βλέφαρά του. Με δυσκολία. Ίσως είναι καλύτερα, που δε θα έρθει, ψέλισσε επιστρέφοντας στις αρχικές του σκέψεις.

-Είδες στον ύπνο σου απελπισία… Σα δεις στον ύπνο σου πως τάχα είσαι απελπισμένος, γρήγορα θα ξαναγεννηθούν οι ελπίδες σου και θα ευτυχήσεις. Όλα θα έρθουν όπως τα θες. Θα έχεις καλή και σταθερή υγεία. Φίλοι θα είναι δίπλα σου και όλα θα πάνε καλά.

“Γνωρίζω πως από όλα τα ζώα, συνέχισε μεγαλόφωνα, τώρα ,μόνο τα ερπετά τα πουλιά και τα θηλαστικά κοιμούνται. Τα πρώτα δε θα μπορούσαν να πετάξουν ποτέ, τα δεύτερα δεν διακρίνονται για την αστάθειά τους στο έδαφος ενώ τα τελευταία θα ήθελαν να πετάξουν αλλά δε μπορούν. Τα θηλαστικά χάνουν την αίσθηση του περιβάλλοντος χώρου κατά τη χρονική διάρκεια του ύπνου… δε μπορώ να πετάξω, ανήκω στην κατηγορία των θηλαστικών. Ας λείπουν τα όνειρα. Να μην έρθει”.

-Σαν δεις στον ύπνο σου πουλί, είναι ευνοικό όνειρο ιδιαίτερα αν το πτηνό είναι χρωματιστό με όμορφα φτερά. Μα αν είναι μαδημένο και βουβό, είναι σημάδι άσπλαχνης και απάνθρωπης μεταχείρησης. Αν δεις στον ύπνο σου πουλί πληγωμένο, είναι προάγγελμα βαθιάς λύπης. Πες μου περισσότερα, λοιπόν για το όνειρό σου…

“Τα όνειρά μου αλλάζουν χρώματα. Τα όμορφα πτηνά γίνονται ξάφνου μαδημένα, δεν κελαηδούν φωνάζουν γίνονται άγρια και επιθετικά. Έτσι τα όνειρά αλλάζουν τη μορφή τους και γίνονται απρόσμενα εφιάλτες…Είναι γνωστό πως μόνο τα έντομα δεν ονειρεύονται, ίσως τα βλέπεις αδρανή μερικές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας μη σε ξεγελούν, δεν κοιμούνται, η φύση αφήνει στους κανόνες του ύπνου παράθυρα, προσφέρει το δικαίωμα στην αυπνία.

-Σώπασε μη συνεχίζεις…

“Τι και αν κανείς δε θαύμασε ποτέ το πέταγμά τους. Τα έντομα δεν ονειρεύονται, τα έντομα και οι τρελοί. Και δεν πονούν, αν κάποιος κόψει τα φτερά μιας μύγας εκείνη δε θα καταλάβει τίποτα, μα τίποτα, δεν είναι υπέροχο; Άνοιξε πάλι το βιβλίο και πες μου. Σας δεις στον ύπνο σου μύγα ή κουνούπι τι σημαίνει;

-Σώπασε σου λέω, ησύχασε μη μιλάς. Ακούω βήματα στη σκάλα! Έρχεται!

Έρχεται! Πετάχτηκε απ΄ το κρεβάτι του αλαφιασμένος. Η γυναίκα ξάφνου εξαφανίστηκε από δίπλα του παίρνοντας μαζί της τον ονειροκρίτη, εκείνο το πολύχρωμο βιβλίο που διάβαζαν μαζί, σαν ήτανε μικρός. Φτάνει γι απόψε. “Νεκρός. Σαν δεις στον ύπνο σου νεκρό, θυμήθηκε “αυτό σημαίνει καλό για σας θα μάθετε σύντομα ευχάριστα νέα. Αν ασπαστήβκατε νεκρό ή τον αγγίζατε ή σας άγγιξε αυτό σημαίνει πως κάποιο καλό θα σας συμβεί”.

“Έτσι πεθαίνουν” …Περπάτησε γρήγορα ως το χωλ, ναι τώρα άκουγε και αυτός βήματα στις σκάλες. Ναι, ερχόταν! Άρπαξε τα κλειδιά από το τραπεζάκι και κλείδωσε την πόρτα. Έσβησε όλα τα φώτα έτρεξε πίσω στο κρεβάτι, σκεπάστηκε, δήθεν ότι κοιμάται. Πρέπει να ήταν περασμένη η ώρα, το ξυπνητήρι του γείτονα άρχισε να χτυπά εκνευριστικά μέσα στην ησυχία, πρέπει να ταν πέντε η ώρα το πρωί, τέτοια ώρα σηκώνεται ο γείτονας για τη δουλειά, τα παιδιά κοιμούνται ακόμα. Από στιγμή σε στιγμή θα χτυπήσει το κουδούνι. Κρύβεται κάτω από το μαξιλάρι.

Το ξυπνητήρι του γείτονα δε σταματά θα θελε να το σπάσει, να σηκωθεί πάνω να φωνάξει, “κλείστο επιτέλους” να τον ακούσει όλη η γειτονιά! “Με ενοχλεί η ζωή σου δεν το καταλαβαίνεις;” Αλλά αναγκαστικά λόγω των περιστάσεων απόψε θα σωπάσει. Ακούει τώρα, ανάσες πίσω από την πόρτα, είναι βέβαιος, βρίσκεται εκεί και περιμένει διστακτικά. “Και αν δεν πεθαίνουν, ίσως μπορείς να τα σκοτώσεις”, σκέφτεται. Θα περιμένει έτσι ακίνητος ως την αυγή, δε μπορεί, κάποτε θα φύγει. “Την αυγή τα όνειρα χάνονται, είναι φτιαγμένα να γεννιούνται και να ζουν μονάχα στο σκοτάδι”. Γιατί ήρθε;

Share this:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s