Η αγάπη είναι μια μπλούζα με ραφές

Δίλημμα: Αν η αγάπη, η ευτυχία που θες να φορέσεις ήταν μια μπλούζα θα ήθελες να είναι δεμένη με ραφές ή με κόμπους; Πριν απαντήσεις αν θες, διάβασε και το παρακάτω κείμενο.

cf81ceb1cf86ceadcf82-2Κάποιες Κυριακές νιώθεις μόνος και τότε όταν μια βόλτα στη λιακάδα, ναι είχε υπέροχο καιρό αυτή την Κυριακή, ένας καφές με φίλους, μια καλή ταινία στο σινεμά ή κωλοβάρεμα στο σπίτι δεν αρκούν τότε μπορεί να αναζητήσεις μια αγάπη. Μια οποιαδήποτε αγάπη. Μια από εκείνες τις αγάπες που σου δίνουν αέρα να αναπνεύσεις και δε θα κάνουν το στομάχι σου να δένεται σαν κόμπος. Άραγε υπάρχει τέτοια αγάπη; Και αν ναι, που τη βρίσκεις;
Ένα γάμος. Που τον είχα ξεχάσει. Πως είναι να είσαι παντρεμένος; Πως περνάς τις Κυριακές; Νώθεις μόνος μέσα στον έγγαμο βίο; Η λιακάδες κάνουν τις Κυριακές σου πιο φωτεινές ή δεν τολμάς να ανεβάσεις το πατζούρι ακόμα και αν έχει πάει τρεις το μεσημέρι; Άκουσα κορναρίσματα στη γειτονιά, κάποιοι φώναζαν στο Σταύρο το γαμπρό να βγει στο μπαλκόνι. Μετά ξεκίνησαν να του τραγουδούν ένα τραγούδι που δεν είχα ξανακούσει, ο γαμπρός ήταν μάρτυρας του Ιεχωβά και τα έθιμα στους Ιεχωβάδες είναι διαφορετικά. Με είχαν καλέσει. Να πάω;
Ο γείτονας ο Μάρκος θα πήγαινε ήθελε λέει η μάνα του να δει από περιέργεια πως παντρεύονται οι Ιεχωβάδες. Μάλλον δεν ήμουν ο μόνος που δεν είχα κάτι να κάνω αυτή τη Κυριακή. Και αν τον τελευταίο καιρό τα μαντάτα μου είναι άσχημα, ίσως η περιέργεια να ξυπνούσε και το δικό μου ενδιαφέρον να ξυπνήσω να ανοίξω το πατζούρι να ξαναθυμηθώ πως είναι να αγαπάς, κάτι το οτιδήποτε όχι με σκοπούς δέσμευσης και γάμου αλλά κάτι που να θες να κρατήσει πολύ. Μια αγάπη που να σε αγαπάει. Όχι δεν ήθελα να βρω το άλλο μου μισό, σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να κλέψω από το γείτονα λίγη ευτυχία. Ήταν κακό; Έτσι το σκέφτηκα και είπα να πάω.
Οι γάμοι των Ιεχωβάδων είναι διαφορετικοί. Το ζευγάρι κάθεται σε καρέκλες και ο ιερέας τους με κοστούμι και γραβάτα ξεκινά έναν απίστευτο μονόλογο, τόσο μεγάλο που σε κάνει να σκέφτεσαι πως για να γίνεις ιερέας των ιεχωβάδων, θα πρέπει να έχεις ένα ιδιαίτερο ταλέντο στην ομιλία, στην πολυλογία πιο συγκεκριμένα. Η ώρα περνούσε και διέκρινα την κούραση στα πρόσωπα ακόμα και των πιο αφοσιωμένων πιστών. Ένα μωρό δίπλα μου άρχισε να κλαίει, ένα κοστουμαρισμένο εικοσάχρονο δεν άντεξε και βγήκε λίγο έξω, εγώ σκεφτόμουν το γλυκό, είχα ακούσει πως στο τέλος της γιορτής δίνουν και τούρτα, όπως στα δικά μας τα βαφτίσια. Ο ιερέας έμπλεκε περίτεχνα της συμβουλές με αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη.
Ο άντρας έλεγε είναι ο ηγέτης. Και η γυναίκα πρέπει να στηρίζει τις αποφάσεις της ηγεσίας και πως ο θεός είναι ο ηγέτης και των δυο και πως και οι δυο τους υπάγονται στη θέληση του Θεού Ιεχωβά, έτσι τον έλεγε. Και σε όλη αυτή τη παράθεση ιεραρχίας προσέθεσε: Η γυναίκα είναι εύθραυστη, πρόσφατα ένας οίκος μόδας δημιούργησε μια τόσο λεπτή λάμπα που όμως παρά το γεγονός του ότι ήταν τόσο εύθραυστη πουλήθηκε για εκατομμύρια σε δημοπρασία. Έκανα να κοιτάξω γύρω μου να δω αν ήμουν ο μόνος που έσφιγγε το σαγόνι του να μη γελάσει με αυτή τη ξαφνική του ιερέα φωταψία. Κανείς δε γελούσε. Όλοι συμφωνούσαν πως το ζευγάρι χρειάζεται συμβουλές.
Πως ο άντρας και η γυναίκα που κάθονταν μπροστά τους έπρεπε να γνωρίσουν πως θα χτίσουν μια όμορφη σχέση, πως πρέπει καθημερινά να δίνουν αγώνα, πως πρέπει να δείχνουν σεβασμό αμφότεροι, πως θα πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους συνέχεια κάθε στιγμή και κάθε μέρα. Όλοι συμφωνούσαν. Η νοικοκυρά που κάποτε έφαγε σφαλιάρα και ένιωσε αδικία, η γειτόνισσα που αραιά και που της αρέσει να τρώει και καμιά σφαλιάρα, ο γείτονας που τρώει την παντόφλα και η παντόφλα που αν και απουσίαζε από των υψηλών τακουνιών την τελετή έχει πια αγανακτήσει με την παρανόηση της χρηστικής της αξίας. Ώσπου ο παππάς, μεταμορφώθηκε και σε μοδίστρα.

Σήκωσε το γυαλί και το κεφάλι και είπε με ύφος στομφώδες! Φαντάσου την αγάπη σαν ένα ωραίο ένδυμα που ντύνει το ανθρώπινο σώμα. Το ρούχο είναι φτιαγμένο με πολλές μικρές ραφές. Και οι μικρές ραφές κρατούν το ρούχο, να μη διαλυθεί. Έχετε δει ρούχο φτιαγμένο από κόμπους μεγάλους δυνατούς σφιχτούς; Ναι, ο ιερέας είχε δίκιο. Η αγάπη είναι μια όμορφη μπλούζα με ραφές. Ναι, με αυτή τη σκέψη εκείνο το μεσημέρι, θα κατάφερνα να κλέψω από την τελετή τους λίγη ευτυχία. Κράτησα τη σκέψη αυτή στο κεφάλι μου πέντε λεπτά ίσως και δέκα. Το βλέμμα μου όμως έπεσε στο φόρεμα της γυναίκας που καθόταν μπροστά και ήταν ξηλωμένο. Η ίδια μάλλον δεν το είχε παρατηρήσει. Γιατί αν το είχε, θα φρόντιζε και να το κρύψει.
Και τι συμβαίνει όταν ένα ρούχο ξηλώνεται; Όταν σπάνε οι ραφές του; Γιατί σπάνε; Και γιατί τόσο όμορφα ρούχα καταλήγουν σε παζάρια να πωλούνται ως used και όταν πωλούνται τα αγοράζεις ή όχι τα μεταχειρισμένα; Ίσως η κάθε αγάπη χρειάζεται και μια μοδίστρα. Αλλά ο παππάς τους δεν έκανε καμία σχετική μνεία. Το ξηλωμένο φόρεμα της μπροστινής μου ήταν ικανό για να αποδείξει πόσο εύθραυστη είναι η αγάπη και πόση άγνοια κρύβουν εκείνοι που φορούν κάτι ξηλωμένο. Να της το πω; Όχι, θα νιώσει άσχημα. Άσε να σκέφτεται πως είναι ωραία.
Η Κυριακάτικη ληστεία ευτυχίας από το γείτονα δεν πήγε και πολύ καλά. Γύρισα σπίτι και σκεφτόμουν γιατί όλοι διδάσκουν πώς να χτίζουν μια αγάπη και κανείς μα κανείς δε δίνει οδηγίες, δε σου μαθε πώς να την ξηλώνεις. Για να μη μείνεις γυμνός και ντραπείς αν είναι χειμώνας μη κρυώσεις. Αυτά ποιος θα στα πει, η μοδίστρα; Θα προτιμούσα η ευτυχία να είναι κόμπος. Να σε πνίγει και να μη θες να κρατήσει πολύ και αν δεν την αντέχεις πιο εύκολα να μπορείς να τη λύσεις. Να μη χρειάζεσαι γύρω τριγύρω και μοδίστρες. Να μη την ψάχνεις, μη χάνεις χρόνο στο να την αναζητάς. Μάλλον όσοι δεν την αναζητούν εκείνοι είναι ευτυχισμένοι. Και με την κοπτοραπτική ξεχάστηκα. Στην τελετή ψέματα μου παν, δεν είχε γλυκό. Ε δε θα ξαναπάω.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s