ΕΡΤ1.Ήταν καλή (;)…η μακαρίτισσα

ΕΡΤ1.Ήταν καλή (;)…η μακαρίτισσα.

 Δίλημμα: Ας υποθέσουμε ότι σου αναθίθεται το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής τηλεόρασης. Καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα στην ετοιμοθάνατη ΕΡΤ1 και στο βαριά τραυματισμένο ΆΛΤΕΡ. Ποιον από τους δυο θα βγάλεις από την εντατική;

Πρόσεξε! Το κανάλι που θα σωθεί, θα είναι και το μοναδικό που θα παρακολουθείς μέχρι την απόσβεση του χρέους. Τι επιλέγεις; Πριν απαντήσεις εάν θες, διάβασε και το παρακάτω κείμενο.

(Σεπτέμβριος 2011)

 ΕΡΤ1.Ήταν καλή (;)…η μακαρίτισσα.

ceb5cf81cf841-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceb9ceb1cf83cf84cf81ceb9ceb5cf83

Ήσουν πραγματική κυρία. Λίγο μεγάλη σε ηλικία, σοβαρή, είχες παιδεία. Σου άρεσαν οι τέχνες, ο πολιτισμός, το διάβασμα και η καλή μουσική. Σου άρεσε και ο αθλητισμός. Σε θυμάμαι στις βόλτες σου, πάντα περιποιημένη. Ντύσιμο κλασσικό, ταγέρ συντηρητικό, μπλέ ή πράσινο. Φούστα μέχρι τη γάμπα, να μη φαίνονται τα χοντρά της καλοπέρασής σου, μπούτια. Βαφόσουν απλά. Έβαζες εκείνο το κόκκινο κραγιόν, σαν τις γριές Κολωνακιώτισσες που ξέρουν ότι δε μπορούν να γίνουν όμορφες ωστόσο το φορούν για να υπενθυμίζουν την αξία τους.

Τα βήματά σου ήταν αργά. Περπατούσες πάντα πλάι στην αδερφούλα σου, τη ΝΕΤ και στη ξαδέρφη σου, ΕΡΤ3. Ήσουν σνομπ. Με τις υπόλοιπες γειτόνισσες του τηλεκοντρόλ δεν ήθελες πολλά πολλά. Εκείνες, πιο νέες βλέπεις, περπατούσαν πιο ναζιάρικα έκαναν κουνήματα που εσύ δεν είχες συνηθίσει, έβαφαν ξανθό μαλλί, φώναζαν και γελούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έπιναν όλων των ειδών τους καφέδες, πρωινούς μεσημεριανούς και τα βράδια λίκνιζαν τα κορμιά τους, χορεύοντας με ντόπιους σταρ και τραγουδώντας με απελπισμένα είδωλα. Τι δουλειά είχες εσύ μαζί τους;

Μια φορά το χρόνο όμως, το έριχνες έξω για τα καλά. Ήταν η ευκαιρία σου να βγάλεις στην επιφάνεια τα πιο κρυφά σου απωθυμένα και εσύ και η αδερφούλα σου. Να γίνεις λαικιά, φτηνή και ολίγον φανταχτερή. Πότε τα καταφέρνατε οι δυο σας, πότε όχι. Γιουροβίζιον. Ξέχναγες τον Ελύτη και έπιανες το Φοίβο. Η Μαρία Κάλλας μεταμορφωνόταν σε Καίτη Γαρμπή. Χωρίς εσώρουχο, ντροπή σου. Έκανες και εσύ να γίνεις ναζιάρα και όλοι σε κορόιδευαν. Τι ειρωνεία! Σήμερα, σε κηδεύουν επειδή το νάζι σου δεν ήταν αρκετό…

ceb3ceb1cf81cebccf80ceae-cebacf89cf83cf84ceaccebbceb1cf82

Οι άντρες που περνούσαν δίπλα σου, δε σε κοιτούσαν. Σε έβλεπαν σαν φίλη, μόνο για αθλητικά θα μπορούσαν να μιλήσουν μαζί σου. Οι γυναίκες δε σου έπιαναν κουβέντα, τι να πείτε άλλωστε… Εσύ δεν ήξερες ούτε τούρκικα, ούτε βραζιλιάνικα ούτε μεξικάνικα. Εσύ επέμενες, ομιλείτε ελληνικά…

Σα γνήσια απόγονος της ΥΕΝΕΔ είχες ένα φετίχ με τους ένστολους, μια εμμονή με τα οπλικά συστήματα και την εθνική άμυνα Ήσουν και πολύ θρήσκα. Κάθε Κυριακή ζωντανή μετάδοση λειτουργίας…Οι νέοι σε απέφευγαν, ξέρεις, τα βαριούνται πολύ όλα αυτά.

Παντρεμένη με τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο, γέννησες πολλές κορούλες, ξανθές με γαλανά ματάκια. Τη Ρούλα, την Έλλη… Καμιά δεν ετοίμασε, ούτε πρόκειται να ετοιμάσει επικήδειο λόγο για πάρτη σου. Να μιλήσει για την ποιότητα του χαρακτήρα σου να πει έστω ένα “Άξια”.Να σου πω εγώ πως τη φαντάζομαι την κηδεία σου. Θα ακούγεται το βουκολικό σήμα με τα κουδουνάκια εκείνο που μας έβαζες για ξυπνητήρι κάθε πρωί, θα σου πετάμε λάσπη, όχι χώμα, λάσπη πάνω στο φέρετρο και στο τέλος, ο Εθνικός ύμνος. Τέλος Προγράμματος. Εμείς θα πίνουμε τον καφέ της παρηγοριάς, με την Ελένη.Στη στήλη της μαγειρικής, θα φάμε και ένα παξιμάδι.

 

Θεός σχωρέστην. Γιατί ήταν σπάταλη πολύ και ασύμφορη, όπως είπαν. Αλήθεια είναι. Στην Ελλάδα της κρίσης, τρία κρατικά κανάλια είναι πολλά. Η κοινή παραδοχή πως λίγοι την έβλεπαν δε με ενοχλεί. Με ενοχλεί όμως που η κρίση, αυτή που δήθεν μας κάνει πιο εφευρετικούς και πιο δημιουργικούς-ωραία καραμέλα και αυτή, δεν πωλείται στα περίπτερα, διανέμεται δωρεάν- γίνεται η αφορμή να καταδικάζουμε πρώτοι εμείς και μετά το κράτος, τη διαφορετική αισθητική.

Δε ξέρω τι σφαλιάρα και από ποιον την έφαγε η μακαρίτισσα όμως πέρυσι, ξύπνησε και έκανε καλή δουλειά. Υποψιάζομαι ότι η γερασμένη ΕΡΤ1, υποψιάστηκε τον επικείμενο θάνατο και έβαλε τα καλά της. Πέρυσι λοιπόν, κάτι ψιθύριζε για αρχιτεκτονική (“Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα”), κάτι ψέλισε για μετανάστες(“Δεν ήρθα εδώ για διακοπές”) κάτι σου είπε για νεανικούς προβληματισμούς και δημιουργία (¨Εικόνα σου Είμαι”)για εναλλακτικούς τρόπους ζωής και περιβάλλον (“Εκείνοι που πήραν τα βουνά”). Σου φαίνονται αδιάφορα και ξένα όλα αυτά; Μακριά από την καθημερινότητά σου; Που ζεις;

Ψέλισε, ψιθύρισε, κάτι σου είπε. Δε φώναξε δυνατά γιατί κανείς δε θέλησε να προβάλλει τις παραγωγές της.Οι διευθυντάδες της είχαν άλλες δουλειές να κάνουν και εμείς… εμείς εκπαιδεύαμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας, να πιάνουν άλλες συχνότητες.

cebbcf8cceb3cebacebf

 

Λένε ότι η μακαρίτισσα ήταν και φιλάνθρωπη. Στα ραδιομέγαρά της βρήκαν καταφύγιο αργόσχολοι, ανειδίκευτοι, αμόρφωτοι. Υπεράριθμοι, όλοι οι παραπάνω έχουν την κακή διατροφική συνήθεια, να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Είναι αλήθεια, έχω συναντήσει πολλούς από αυτούς. Πριν λίγους μήνες, ένας μεγαλοδημοσιογράφος έγραφε εξοργισμένος: Να φύγουν από την κρατική τηλεόραση, από τα δημοτικά ραδιόφωνα, να πεθάνει η ΕΡΤ… Καλόμαθαν όλοι οι τεμπέληδες, όλοι θέλουν να βολευτούν… Λάθος κύριε…Όχι όλοι.

Κάποιοι ήθελαν να εργάζονται ανθρώπινα και δημιουργικά. Να ξεχάσουν τους εξευτελιστικούς μισθούς, τις ατέλειωτες και φυσικά απλήρωτες υπερωρίες του δημοσιογράφου, τις ύβρεις και τις συνεχείς απειλές για απολύσεις.Και αυτό ίσως ήταν πιο εύκολο να το κάνουν στην ΕΡΤ, γι αυτό την κηνυγούσαν. “Ένας ή δυο πρέπει να φύγουν” είναι της μόδας να ακούγεται πια, στα δημοσιογραφικά γραφεία. Και αναρωτιέσαι: Είμαι εργαζόμενος στην τηλεόραση ή συμμετέχων σε τηλεπαιχνίδι; Ποιος θα αποχωρήσει από το σπίτι του Big Brother, δηλαδή.Ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος.

Ναι σαι καλά φίλε, μεγαλοδημοσιογράφε και να θυμάσαι τη λέξη άνθρωπος. Είναι η λέξη της οποίας τα δικαιώματα διακηρύσσεις το βράδυ στα δελτία ειδήσεων και το πρωί ξεχνάς όταν φωνάζεις “Φέρτε μου καφέ, τώρα!” Στην κρατική τηλεόραση, έχω δει ρεπόρτερ να πετάει μια τεράστια γλάστρα στο κεφάλι παρουσιαστή όταν εκείνος πήγε να το παίξει σταρ, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις. Θυμάσαι Αρετή; Μπράβο σου και πάλι. Στην ιδιωτική, πετούν γαρδένιες και γαρύφαλλα να χαιδέψουν τους φανταχτερούς δημοσιογράφους, της τηλεοπτικής πίστας. Ουτε καν πιάτα μπορούν να σπάσουν, έτσι για να γίνει και λίγο βαβούρα.

Για να μη ξεχνιόμαστε, υπάρχει και το αρχικό δίλημμα. Λοιπόν, ΕΡΤ1 ή ΑΛΤΕΡ;Κρίμα αυτό το κανάλι να μην ονομάζεται ΜΙΜΙΚΟΣ, με τόσες κότες που εκτρέφει…Κατάλαβα: “Αιωνία της η μνήμη”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s